Tofingerklikk eller høyreklikk?

Tofingerklikk eller høyreklikk?

Hva er forskjellen på høyreklikk og tofingerklikk?
Er det noen forskjell, da? Mange blir sikkert litt forvirret over alle uttrykkene, som brukes ved bruk av Mac. Nå skal vi forsøke å rydde opp i akkurat dette begrepet med høyreklikk.

Nå er det jo slik at mange av oss «Macere» har en gang tilbake i tid brukt en Windows-PC og dertil hørende mus. Fra den tiden kjenne de fleste til at man såkalt «venstreklikker» på men for å få utført en handling. Ved å «høyreklikke» kunne man få frem en spesiell meny for det man akkurat da pekte på med musen, eksempelvis et bilde. Da ville man få frem de redaksjonelle mulighetene man hadde med det spesifikke bildet.
Kanskje jeg nå begynner med å forvirre deg ytterligere? For «offisielt» kaller Apple det vi til daglig oppfatter som høyreklikk som Sekundærklikk…

På den bærbare Macen er det ikke vanlig å bruke mus, men for all del - det er mulig! - Men uten mus, har vi da ikke den muligheten til å spesialbehandle f. eks et bilde eller tekst, slik man gjør ved å høyreklikke? Å jo, selvfølgelig har man det! På den bærbare Macen er standard-løsningen å holde Ctrl-tasten inne mens man tar et klikk på styreflaten. Dette er en veldig grei og enkel operasjon, som jeg liker å beskrive slik: ctrl/klikk. Bare husk å peke på det du vil «høyreklikke» på når du gjør dette.

Nå må jeg påpeke at Apple har utviklet styreflaten til å bli et verdifullt middel når du arbeider på Macen. Selv solgte jeg min Apple-mus for mange år siden - jeg liker styreflaten så uendelig mye bedre. På styreflaten kan vi trykke ned samtidig med to fingre, og da skjer nøyaktig det samme som om vi hadde benyttet ctrl/klikk.

Og hva skal vi kalle dette? Om vi kaller det høyreklikk eller tofingerklikk er vel egentlig ikke så viktig, bare vi nå vet at om vi høyreklikker via ctrl-/klikk eller med to fingre på styreflaten, så oppnår vi det samme?

Får du ikke til Tofingeklikk eller det Apple egentlig kaller Sekundærklikk? Da går du helt øverst til venstre på skjermen din og klikker på . Deretter klikker du på Systemvalg. Midt på det bildet du nå får opp finner du Styreflate. Og her vil du finne det som heter Sekundærklikk. Legg merke til at du har forskjellige valg. Du kan gjøre det slik at ved å klikke på nederste høyre hjørne av styreflaten får du kanskje følelsen av høyreklikk. Men prøv for all del frem de forskjellige måtene til du finner det som passer deg best.