Safari
Faner

Safari

I dag skal vi holde oss litt på Safari. Det er jo Apple’s eget internett-program. Derfor er det naturlig å bruke Safari, og faktisk må vi fastslå at Safari er blitt veldig god med årene!

Hvordan vil du at Safari skal svare når du starter programmet? Det kan jo være nyttig å tenke litt på om vi kan gjøre programmet skreddersydd til deg. For min egen del har jeg jo enkelte sider jeg anser som «obligatoriske» når jeg starter opp Safari. Og så er det samtidig noen sider jeg gjerne vil ha rask tilgang til, men jeg vil ikke nødvendigvis ha dem fremme hele tiden. Et eksempel på det siste kan være yr.no. men jeg behøver ikke se den hele tiden…

Så hvordan fikser vi denne balansen?
Jeg må skynde meg å skyte inn her, at jeg benytter meg av faner, og ikke nye sider. «Ny side» betyr at du starter en ny variant av Safari. Noen ganger er det kanskje ønskelig, men det er jo mye bedre å starte én variant av Safari, og heller åpne alle sidene dine i form av faner. Bildet her får du også frem ved å klikke på Valg under Safari oppe ved siden av .

Feste faner

Feste faner

Hvis du klikker slik jeg har gjort her, kan du gå videre og klikke på Generelt, rett til venstre for der det står Faner. Her får du en del valg om hvordan Safari kan tilpasses akkurat deg. På bildet her kan du se at jeg har klikket på «nye faner åpnes med..» og her kan du velge at en ny fane skal åpnes med startsiden din eller med en tom side.

Nye faner

Nye faner

Jeg foreslår at du her velger tom side, for da er du fri til å skrive inn hva du ønsker, og uten å måtte tømme siden først.

Så hvordan hente opp fanene?
Som vi har sagt noen ganger, så er det mer enn en vei til Rom. En måte å hente opp en blank fane på, er å holde ⌘ inne og ta et klikk på bokstaven T. (fane heter
tab på engelsk 😊 ). (cmd/t)

hente fane

hente fane


En annen måte er klikke på det lille pluss-tegnet du ser til høyre for søkefeltet oppe på Verktøylinjen.
Dermed har du blank fane og et tomt søkefelt helt øverst. Og her kan du skrive inn hva du vil - linken til en webside eller et begrep du vil søke på, kort og godt: hva du vil.
Hvor mange faner kan du ha?
Svaret på dette spørsmålet er veldig enkelt: Så mange du vil!

Hvordan du kan feste faner?
Som jeg skrev lenger oppe, har jeg noen sider jeg vil ha åpne hele tiden, mens andre sider, som yr.no kan få være plassert slik at de er tilgjengelige når det passer. Nå har jeg et eksempel
her.

feste fane

feste fane

Jeg har hentet opp en tom fane, skrev inn «google.com” i
søkefeltet, og nå vil jeg feste Google, slik at den alltid er tilgjengelig for meg med et enkelt klikk. Jeg tofingerklikker
(høyreklikker) og står frem en meny, og velger «fest fane».

feste fane 2

feste fane 2


Og nå fyker Google bort til venstre og legger seg sammen med de andre jeg har gjort tilsvarende med, som du kan de på dette lille bildet. Der har jeg Google og Storm og Yr og et par til.

Tilbake til symbolene til høyre for søkefeltet.
La oss gjennomgå de symbolene du finner der oppe. Vi har så vidt snakket orm puss-tegnet.

hente fane

hente fane


Du klikker på det for å få frem en ny blank fane, men det husker du! Så kan du forsøke å klikke på
dobbeltrammen til høyre for plusstegnet. Da får du frem en oversikt over alle fanene dine. Enda en måte å komme raskt til den fanen eller websiden du vil.

Så kommer vi til to «mystiske» symboler, og det kan hende du bare ser det ene, nemlig det med en mørk halvdel og en hvit halvdel.

Sporer

Sporer


Her har vi et eksempel på at Safari passer på oss. Vi vet at nettet kan være skummelt, og her gjør Safari en jobb med å
beskytte oss fra aktivitet fra andre enn vi ønsker. Når du klikker deg inn på Info’en ser du kanskje ikke noe «kjeltringer» hver gang, og takk for det! Vi får være glad for at Safari forsøker å passe på oss, så du skal bare være glade for denne funksjonen, og så behøver du ikke bekymre deg så mye mer om dette.
Det siste lille tegnet med den nedoverpekende pilen ser du sannsynligvis ikke. Det dukker først opp hvis du laster ned et eller annet fra nettet. Da legges det en fil her, og det er den du da senere dobbeltklikker på for å installere det du har lastet ned. Hvis du ikke ser tegnet, er det altså ingenting å hekte seg opp i. 😊