Apple's ikoner
Den originale logoen

Apple’s ikoner

Alt er forgjengelig. Selv de flotteste ikoner har fått kritiske blikk på seg. Mange er forandret, men til det bedre?

De fleste av oss har fulgt Apple gjennom noen år, og alle kjenner selvfølgelig hoved-ikonet  og øverst her ser du den aller første Apple-logoen!
I den fine rammen kan man lese: Newton… A mind power voyaging through seas of thought… alone. Denne har jeg ikke opplevd selv, men bare funnet den i litteraturen.

Alle programmene på Macen din er konkretisert med et ikon, ofte detaljert og elegant utformet. Og du har sikkert lagt merke til at program-ikonene også er blitt endret etter hvert som Apple har introdusert nye oppdateringer av operativsystemet. Du husker vel Tiger, Leopard, Lion, og Mountain Lion for å nevne noen oppdateringer. Her skal jeg ikke kommentere så mye, men bare vise litt av utviklingen på ikonene.

Apple holder jo til i California, mer presist i Cupertino. Dette skjønte jo alle med en tidligere Mac, for eksempel da vi hadde Tiger, når vi så Apple’s utforming av ikonet for Mail.
Her har du Tiger’s variant - og dagens fra Big Sur.

I den opprinnelige ser du bilde av ørnen.

Mail I den opprinnelige ser du bilde av ørnen.


Legg merke til ikonet til venstre. Det er et ekte bilde av en ørn. Poststemplet har både eplet med seg, og at posten kommer fra Cupertino. Hvilket synes du er best?

I boken om Steve Jobs leste jeg noe om ikonenes «tilblivelse» og det var en spesiell historie bak kalender-ikonet. Det fikk datoen 17. juli, og på kalenderbladet kan man se en oversikt over den aktuelle og den neste måneden. Det var noe spesielt med den 17. juli det året, men jeg har ikke klart å finne tilbake til historien. Her er det opprinnelige ikonet - og dagens.

Det er ikke tilfeldig at det står 17 juli

Kalender Det er ikke tilfeldig at det står 17 juli

Dagens ikoner er lette å lese, hevdes det, men det var jo de opprinnelige også! Som dere vet, er jeg en sterk tilhenger av å bruke Textedit i forskjellige sammenhenger. Og original-ikonet er jo verdt en historie i seg selv. Her finner vi en hel liten fortelling! Dagens ikon er absolutt mye enklere…

Legge merke til at teksten på den originale virkelig kan leses!

Textedit her og nå Legge merke til at teksten på den originale virkelig kan leses!


Her er teksten som du kan se på det opprinnelige ikonet. Og en artig ting til, teksten er skrevet i en kaligrafisk skrifttype, noe som var en av Steve Jobs’ kjepphester. Han insisterte på at alt på Macen skulle være pent.

Den originale teksten

Dear Kate Den originale teksten

Nå får vi se på program-ikonet til Bildefremvisning, et lite kjent program, men som kan benyttes til scanning eller til å se på og overføre bilder fra minnebrikker eller andre kameraer enn iPhone. Her ser vi jo et ekte kamera, og ekte bilder under kameraet. Og så mye arbeid nedlagt i et program-ikon!

Den eneste som kanskje er blitt bedre

Bildefremvisning Den eneste som kanskje er blitt bedre


Og på høyre side ser vi det nye program-ikonet. Det eneste ikonet som, etter min mening, er blitt bedre og som har fått beholde ånden fra Steve Jobs om skjønnhet.

Hver gang du høyreklikker/tofingerklikker på et dokument eller bilde, får du gjerne forslag om å åpne det med Forhåndsvisning, eller Preview, som det heter på engelsk, altså en snartitt. Slik at du kan konrollere at du er i ferd med å åpnet det du er på jakt etter. I tillegg har jo forhåndsvisning en mengde kvaliteter i seg selv, men det er en annen sak.
Her er ikonene før og nå. Jeg liker best det gamle, men begge ikonene er godt laget, og den nye bevarer kravet om skjønnhet. Steve Jobs lærte jo av sin far, som var møbelsnekker, at en kommode skulle være like pent på baksiden som på forsiden. Denne lærdommen bragte han med seg inn i design av Apple’s produkter.

Den nye er OK, men den gale var bedre.

Forhåndsvisning Den nye er OK, men den gale var bedre.

Hva synes du?