Bruker du etiketter?

Bruker du etiketter?

Etiketter!
Har du lagt merke til noe på Macen din som heter Etiketter?

HHar du ikke? På Macen har du allerede Finder som gir deg god oversikt over hvor du har lagret de ulike dokumentene dine. Nå kan du i tillegg bruke etiketter! Du skal se her hva det er, og hvordan du kan bruke dem for å make og - ikke minst - finne tilbake spesielle artikler, bilder - eller hva det skulle være.

Vi får begynne med å vise deg hvor du finner «etikett-systemet» ditt. Begynn med å starte Finder, klikk videre på Finder oppe ved siden av  oppe på menylinjen. Deretter klikker du videre på Valg….

På det bildet du nå får frem, ser du oppe på verktøylinjen at det står Etiketter. Klikk på denne, og nå skal du få det samme som vi viser deg i det første bildet. Her er det mange etiketter med forskjellige farger, og kanskje noen uten farge også. Legg merke til at du kan lage dine egne etiketter, for du ser et pluss-tegn nedenfor rammen med alle etikettene. Her kan du registrere flere etiketter og navngi dem slik det passer deg.

Men hva bruker jeg dem til - og hvordan? Ja, det ligger jo i begrepet etiketter, du klistrer etiketter på filene dine, og når du vil finne dem igjen, klikker du i Finder på den riktige etiketten - og vips! så har du alle de «etiketterte» filene tilgjengelig.
På bilde nr 1 viser vi deg bare et lite bilde av noen av etikettene, og legg merke til at en av dem har fått et annet navn enn bare fargenavnet.

Nå skal jeg sette en blå etikett på en mappe som heter HJEMMET. Jeg begynner med å markere mappen - eller filen eller bildet, avhengig av hva jeg vil sette etikett på.
Deretter høyreklikker/tofingerklikker jeg på «objektet», trykker på den fargen jeg vil bruke, i dette tilfellet blå. Og fortsetter med å trykke på entertasten.

Når jeg nå går tilbake i Finder, og trykker på den blå etiketten, dukker mappen HJEMMET opp, siden den var den eneste som var merket med blå. Men du kan se på det siste bildet, som viser hvordan jeg har merket en del filer med Mac-etiketten, og hvordan jeg bare ved å trykke på etiketten kan få direkte tilgang til alle de merkete filene.