Bilder - bildeserier

Bilder - bildeserier

Det er så mye du kan gjør med programmet Bilder. I den forrige artikkelen så du hvordan du kan lage album. I dag skal vi se på det å lage bideserier.

Med bildeserie tenke jeg på hvordan du kan lage en liten “film” eller “video” av utvalgte bilder, altså få dem til å bli vist i en rekkefølge, og automatisk.
Før vi går videre, skal du få link til de første artiklene. Her er den første artikkelen, og her er artikkel nr 2 og her er den foreløpig siste artikkel.

Så nå kan vi fortsette med bildeserier. Det er egentlig to forskjellige bildeserier du kan lage. Den ene er den helt enkle, og som ikke blir lagret. Den andre er den litt mer innholdsrike når det gjelder muligheter for redigering - og den kan du velge å lagre om du vil.
Vi tar den enkle først!

Du kan begynne med å markere noen bilder, slik du skjønner at jeg har gjort i dette øverste bildet, og du vet at du kan markere bilder i en sammenhengende rad/gruppe, eller ved å holde ⌘ inne og markere enkeltvis på bildene.
Etter å ha markert bildene skal du høyreklikke/tofingerklikke på dem, og da får du frem en spesialmeny, slik du ser på det øverste bildet. Så får du gjøre slik det står: Start bildeserie.
Da dukke det opp en ny spesialmeny, slik du ser på dette bildet.

Høyreklikk på bildene, og du får denne menyen

Enkel bildeserie Høyreklikk på bildene, og du får denne menyen


Hvis det er markert på same måte hos deg, kan du nå velge ulike måter å se bildene på. Du får prøve deg frem til det du liker best. Ken Burns gir en form for zooming i bildet, mens Klassisk ikke har noen bearbeidelse av bildene. Men - som sagt - prøv deg frem.
Du kan også velge musikk, men her kan du bare velge blant standardmusikken Apple tilbyr deg.

Og er det en annen fremgangsmåte med den litt mer innholdsrike, som jeg nevnte lenger opp i artikkelen?
Egentlig er det samme fremgangsmåte - og enda en måte til…

Følg klikkene du ser på bildet

Opprette bildeserie Følg klikkene du ser på bildet


Begynn på samme måte som i sted med å markere de ønskede bildene, så høyreklikker/tofingerklikker du. Nå skal du ta en titt på bildet, og se at det også stor Opprett, og denne linken fortsetter du på slik jeg viser deg på bildet.
Når du til slutt klikker der det står Bilder, får du et forslag om dette er en ny bildeserie, og det er det, jo. Så da hopper du rett på linjen under og navnsetter bildeserien slik du ønsker. Og avslutt med OK.
La meg skyte inn at du nå valgte å markere noen bilder, og deretter høyreklikke, og gå videre til opprett.
Du __kunne__ha valgt å markere bilder, og deretter gå til Arkiv på menylinjen, og få det samme resultatet, slik du ser i dette bildet her:

opprette via Arkiv i Menylinjen

Opprette bildeserie opprette via Arkiv i Menylinjen


Resultatet er det samme - bare to fremgangsmåter, som gir samme resultat.

Nå har du laget og lagret din første bildeserie! Og hvor finner du den i sidepanelet? Aller nederst under Mine prosjekter.
Men tilbake til bildeserien din. Den nederste den av skjermbildet ser antagelig omtrentlig slik ut.

Legg merke til plusstegnet og mini-bildene

Ferdig bildeserie Legg merke til plusstegnet og mini-bildene


Du ser det navnet du ga bildeserien, samt en del bilder i mindre format nederst. Legg merke til plusstegnet du finner nede til høyre. Ved å klikke på plusstegnet, kan du hente flere bilder, og slik utvide bildeserien din. Kjempefint, ikke sant?
Og disse minibildene du ser kan du flytte på. Ta tak i et bilde og dra det til en annen posisjon og slipp. Så nå har du lært hvordan du kan redigere bildeserien!

Hva med musikk?
Ja, det kan du også legge på. Men nå må jeg skynde meg å tilføye at musikkvalget ditt avhenger av hva du har lagret av musikk på Macen din. Du vet vel at du kan lagre egen musikk, og du kan kjøpe musikk på AppStore. For min egen del har jeg gjort begge deler.
Det lille bildet du ser her viser høyre side på bildeserien din, og viser de “instrumentene” du har for å utvikle bildeserien din.

Klikk på hvert enkelt symbol, og se hva de byr på

Menyen til høyre Klikk på hvert enkelt symbol, og se hva de byr på


Det øverste tegnet viser deg de samme justeringsmulighetene som du fant på den enkle bildeserien. Tegn nr 2 er avslørende nok! Her kan du velge musikk til bildeserien din. Helt automatisk får du tilgang til standardmusikken, men du kan klikke på et lite kryss og fjerne dette hvis du vil. Har du lagt inn egen musikk, kan du velge det, slik jeg viser deg et lite utdrag av min egen musikk. Så jeg oppfordrer deg til å legge inn musikk - da får bildeserien så mye mer liv og personlighet!
(En annen ting, det er noe som heter iMovie og der får du virkelig bruk for egen musikk!)

Musikk

Musikk

Velg det du vil, og så sitter musikken fast!

OBS, OBS! Når du er ferdig med å arbeide med bildeserien din, vil du vel tilbake til “den vanlige” delen av bilder-programmet? Trykk på esc øverst oppe tl venstre, så er du tilbake.

Nå er du blitt ekspert i å lage både enkle og mer innholdsrike og personlige bildeserier. Kos deg med det, og opparbeid litt ekspertise.
Det er bare trening og feiling og trening som bringer deg videre.