Oppdateringer

Oppdateringer

Oppdateringer er ofte spennende! Vi hører alle om virus og trojanske hester og andre skumle begreper. Og noen har sikkert hørt historier om folk som har lastet ned falske programmer.
Vi skal her forsøke å fortelle deg litt om hva du trygt kan gjøre, og kanske litt om når du skal være forsiktig.

Siden denne websiden er mest om Mac og andre Apple-produkter, er det oppdatering for denne “familien” vi snakker om, men når det gjelder iPhone og iPad har det vi sier her gyldighet, også om du er utstyrt med Windows som hovedmaskin.

Noen ganger får du en melding fra Apple at oppdateringer er tilgjengelige for Mac’en din. Før du får forslag om oppdatering har faktisk Apple sjekket maskinen din - kanskje fordi du ville selv kontrollere om oppdatering var tilgjengelig. Apple “saumfarer Mac’en din, registrerer hva du har av software, og ikke bare det, men også hvilken versjoner du har av de ulike tingene. Så vil de tilby deg oppdatering hvis de har noe på lager.
Det som kommer fra Apple er alltid trygg vare å installere. All oppdatering som kommer fra Apple har vært gjennom kvalitetskontroll, så her kan du helt rolig akseptere en oppdatering.

Når det gjelder iPad og iPhone vil du ofte oppdage at det kommer en rød ring med et tall i, slik som du ser på bildet her. Da har “systemet” oppdaget at det har programforbedringer til deg. Tallet angir hvor mange programmer på iPaden din - eller Phonen din - som tilbys en oppdatering.

Og la oss tilføye før vi glemmer det: Oppdateringer er forbedringer!

Men når er det farlig eller spennende med oppdateringer?
Hvis du har vært på det åpne markedet og kjøpt og lastet ned programmer, kan det hende at du er mer utsatt for fare. På den annen side - ikke få panikk! Har du kjøpt et program av en programleverandør, er det absolutt ingen fare!

Hvis du har “jailbreaket” iPad eller iPhone, bør du vite hva du gjør når du laster ned nye programmer. “Jailbreaking” består i å bryte en del nøkler Apple har installert i produktene sine, nettopp for å sikre at vi brukerne ikke utsettes for spam, scam, trojanenere og hva det kalles.

En måte å ane at noe er farlig, er at forslaget til oppdatering - eller ny programvare - inneholder skrivefeil. Da bør du ligge unna!

Men har du ikke brukket kodene i iPaden eller iPhone, og bare holdt deg til anerkjente programleverandører, kan du oppdatere i ro og mak. Og seriøse programleverandører finnes det mange av!
Hvis du nå lurer på om du har “jailbreaket” iPad eller iPhone, kan du ta det med ro. De som har gjort dette, vet det. Hvis du ikke vet, har du ikke gjort det.